Újszülöttkori tanácsok

Fontos az igény szerinti szoptatás, nappal legalább 3 óránként, éjszaka legalább 4 óránként. 3 hetes kor után már hagyhatja tovább aludni a babát, ha szeretne.

A legjobb az anyatej, ha mégsincs elegendő, az általunk felírt hipoallergén tapszerrel lehet pótolni. Vizet, teát ne adjon a babának, az első 3 hétben.

A napi bevitel az első pár napban 8x annyiszor 10 ml, ahány napos az újszülött, majd ez eléri a kb. 150 ml/kg/nap bevitelt.

A heti gyarapodás 150 g kell hogy legyen az első 6 hétben.

A D vitaminból 2 hetes kortól kapjon napi 1000 Egységet. A K vitaminból egy hetes, egy hónapos, 2 hónapos, stb. korban kapjon egy ampullát, 6 hónapos korig, amíg el nem kezdik a hozzátáplalást.

Nagyon-nagyon fontos a szoptató édesanya étrendje, mert minden megjelenik az anyatejben. Erről külön címszó alatt írok. Amennyiben sikerül betartani a tanácsokat, elkerülhető a hasfájás, a bukás, az ekcéma.

A háton altatás a biztonságos, de ha használnak légzésfigyelőt, hason is lehet altatni a babát. Amikor ébren van, minél többet legyen hason, így fejlődik legjobban az izomzata és a csontozata. Az oldalara fektetni csak rövid ideig javasolt, mert a csípőízülete 4 hónapos korig fejlődik és annak a terpesztett láb a legjobb.

A popsit, tisztába tevésnél, legjobb langyos víztel lemosni, a törlőkendők nem távolítják el olyan hatékonyan a baktériumokat. Ez, különösen a leánycsecsemőknél, húgyúti fertőzést okozhat. Fontos még a leánycsecsemők gondozásánál, hogy ki kell mosni vízzel a kisajakak és a nagyajkak közötti rést, popsikrémet csak a végbélnyílás környékére kell kenni, a nagyajkakra, a combhajlatra nem. Továbbá, minden tisztábatevésnél óvatosan szét kell húzni a kisajkakat, mert azok összetapadhatnak. Kisfiúknál egy éves korig csak nagyon óvatosan kell hátrahúzni a fitymát, annyira csak, hogy tisztítani lehessen. Egy éves kor után javasolt kissé határozotabban végezni a hátrahúzást, este fürdés után. Ilyenkor is óvatosnak kell lenni, nehogy berepedést okozzunk. A fityma bőre élettanilag egy-két éves korug le van tapadva, alatta egy smegma nevű fehéres váladék képződik, mely akár csomószerűen felszaporodhat, de ez nem kóros. A jelenlegi álláspont szerint a fityma hátrarántása nem javasolt, a letapadás magától oldódik, ha tisztításhoz szükséges hátrahúzást minden nap elvégezzük. Akkor kell sebészhez fordulni, ha olyan fokú a szűkület, hogy pisilésnél a fityma bőre ballonszerűen kitágul.

A köldök ápolásához használható Octenisept oldat vagy gyógyszertári alkohol is. Egy fültisztító pálcát kell eztel benedvesíteni és a köldök és a bőr összefekvésénél lévő területet kitörölni. Hintőport nem kell használni.

A szűrővizsgálatok közül a csípőszűrés nagyon fontos 4-6 hetes korban. A hallásszűrést a kórházak elvégzik. A hasi és kopony ultrahang csak javasolt szűrővizsgálat, szintén 4-6 hetes korban. A szemészeti szűrővizsgálat 1 éves korban indokolt, bizonyos esetekben akár 1 hónapos kor körül. Esetenként fejlődésneurológiai vizsgálatra vagy Dévény-torna jellegű vizsgálatra is szükség lehet.

Ha a csecsemőnek 1 hónapos kor alatt 38 fok feletti vagy 3 hónapos kor alatt 39 fok feletti láza van, azonnal CRP vizsgálat szükséges. Nappal a rendelőben, éjszaka az ügyeleten. Egy éves korig 37 fok feletti hőemelkedés esetén vizelezvizsgálat szükséges.

Gyermekorvosi szűrővizsgálat javasolt 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18 és 24 hónapis korban, majd évente iskolás korig. Ezejre a honlapon keresztül a Tanácsadás naptárban foglalhat időpontot.

Amennyiben kérdése van vagy receptet igényelne, ceskomed@gmail.com címre írjon. Sürgős esetben hívhat a mobilomon: 30 4916833.