Tejszaporító praktikák

A tejelválasztás jól szabályozott, annyi termelődik, amennyi kiürül, így fejéssel fokozható az anyatej mennyisége. Ezt azonban csak a szoptatás elején javasoljuk, később felesleges terhet ró az édesanyára és a csecsemő is csak az anyatej első részét kapja meg, mely nem annyira zsírdús. Amennyiben már fej az édesanya a szoptatás mellett, csak fokozatosan építhető le a fejés, elkerülve a mell gyulladását. Amikor mellfeszülés, fájdalom vagy a bőr vörösödése alakul ki, szintén javasolt annyi tej lefejése, amennyi könnyít a feszülésen.

Fontos a szoptató kismamának a pihenés, a nyugalom, a gyakori együttlét az újszülöttel, az oxytocin kiáramlás miatt, továbbá nem csak az ivás, hanem az evés is. A szoptató kismama helyes táplálkozásáról részletesen olvashat az ezzel foglalkozó fejezetben. Az oxytocin egy nagyon szerteágazó hatású hormon, nem csak a tejbelövellést és a méh összehúzódását fokozza, hanem fontos agyi hatásai vannak: erősíti a kötődést. Ez nem csak az édesanya újszülött felé kialakuló kötődésében játszik szerepet, hanem fordítva is. Hiszen az anyatejjel az újszülött is kap az oxytocinból és ezáltal fokozódik a kötődése az édesanyjához, de az őt gondozó más személyhez is.

Ismert az édeskömény tea tejszaporító hatása. Lényeges, hogy napi másfél liternél többet ne fogyasszon a szoptató kismama, mert hasfájást okozhat a csecsemőnél. Az organikus kalcium pótlók (darált mák, mandula, korall-kalcium, tojáshéj-kalcium stb.) szintén növelik a tejelválasztást. Fontos, hogy a nem növényi készítményeknél ne lépjük túl a javasolt napi adagot, mert a vesében ásványi anyag kicsapódást és ezáltal vesekövet okozhatnak.

A kismama testi tüneteire érdemes célzottan keresni a homeopátiás szert, és a legmegfelelőbbet megtalálni repertórium segítségével. Leggyakoribbak az Urtica urens és a Ricinus communis.Amennyiben jó a homeopátiás szerválasztás, egy-két nap után érezhető a hatás. Amennyiben nem szaporodik a tej, érdemes új szert választani, a meglévő tünetek alapján. Lényeges, hogy folyamatosan csak úgy szedhetők a homeopátiás szerek, ha 3 nap után egy nap szünetet tartunk.

Bioboltokban kapható a More Milk nevű gyógynövényeket tartalmazó tabletta. A kesudió tejfokozó hatása is ismert, de sajnos ezt nem tudjuk javasolni, a nagyipari termesztése és ezzel kapcsolatos vegyi anyag tartalma, így allergiát okozó hatása miatt.