Orrdugulás, orrfolyás és orrcseppek

Vírusos fertőzés, nátha esetén, az akut betegségek dinamikájában leírtak szem előtt tartása alapján, tehát ne csillapítsuk az orrdugulást, különösen, pedig az orrfolyást, hanem támogassuk a váladék ürülését. Erre alkalmasak a sós vizes és a homeopátiás orrcseppek, a gyakori orrfújás, csecsemők, kisdedek esetében az orrszívás. Ne használjunk orrfolyást leállító és orrdugulást csökkentő orrcseppeket, mert ezek hatására biztosan tovább fog tartani a betegség, esetleg még szövődmény is jelentkezik köhögés vagy fülgyulladás formájában.

Előfordulhat, hogy az orrdugulás annyira kínzó, hogy az alvást akadályozza, különösen így van ez csecsemők esetében, akik még csak az orrukon vesznek levegőt, így ha ez akadályozott, azonnal felsírnak, majd felébrednek. Ez a nátha kezdetén akár 5 percenként is bekövetkezhet, ilyenkor adhatunk a babának orrdugulást csökkentő orrcseppet, de csak maximum napi háromszor és csak maximum 3 esetleg 5 napig. Természetesen először próbálkozzunk szelídebb módszerekkel: homeopátiás gyógyszerekkel, sós vagy levendula illóolajos párologtatással, függőleges pozicionálással (altassuk karunkban a babát), sós vizes vagy homeopátiás orrcseppel, nagyobbaknál (18 hó felett) hipertóniás sós orrcseppel. Tulajdonképpen ez az erős orrdugulás csak a nátha első egy-két, maximum három napján fordul elő, ez után egyébként is csökken a nyálkahártya duzzanat, beindul az orrfolyás, ami már a gyógyulás első jele: az immunrendszer megkezdte a kórokozó eltávolítását.
A továbbiakban is használhatjuk a sós vizes és a homeopátiás orrcseppeket, a gyakori orrfújást vagy orrszívást, az arcmelegítését (napsütés, infralámpa, Bioptron-lámpa, nagyobbaknál inhalálás), sűrű orrfolyásnál a gyógynövényes, váladékoldó teákat, cseppeket vagy szirupokat, és a tünetekre megfelelően választott homeopátiás golyócskákat. Egyéb panaszok nélkül, csak orrfolyásra, még ha elhúzódó és sűrű is, nem kell szájon át antibiotikumot szedni, hiszen ilyenkor az immunrendszer hatékonyan dolgozik a fertőzés ellen, és a kórokozó erősségétől függő idő alatt le is győzi azt. Sajnos napjainkban, az édesanyák munkaviszonya és a gyermek közösségbe való minél előbbi visszaküldésének igénye miatt, egyre gyorsabb gyógyulásra van szükség, ilyenkor szoktuk bevetni az antibiotikumos orrcseppeket. Ezek az orvos által írt recept alapján készülnek a gyógyszertárban. Alkalmazásuknál figyeljünk arra, hogy a készítmény ne tartalmazzon toxikus antibiotikumot, továbbá véleményem szerint a szteroidos és a nyálkahártya-duzzanat csökkentő adalék belekeverése is valódi gyógyulás ellen hat.