Fülgyulladás, mandulagyulladás, orrmandula-megnagyobbodás, arcüreggyulladás

KIVÁLTÓ OK: A visszatérő fülgyulladás és mandulagyulladás, az orrmandula-megnagyobbodás, ennek kapcsán kialakuló fülkürthurut, haláscsökkenés, horkolás vagy éjszakai légzéskimaradás (obstructiv apnoe), az arcüreg-gyulladás és az elhúzódó  az orrfolyás, krákogás, köhécselés, de az árpa, a festékhiányos anyajegy (vitiligo), a csalánkiütés (urticaria), az erythema nodosum és a foltos hajhullás hátterében is leggyakrabban Streptococcus pyogenes fertőzés áll.

TÜNETEK: Ez a baktérium képes hónapokon, éveken keresztül megbújni a torok és orrmandulákban, komoly panaszok nélkül. Sokszor csak a megnagyobbodott torokmandulák (tonsillák) méretéből tudunk következtetni jelenlétére. A legtöbbször azonban nem túl erős, de zavaró panaszokat okoznak: nem szűnő orrfolyás, halláscsökkenés, horkolás, éjszakai orrdugulás, köhécselés, krákogás, visszatérő árpa. Az immunrendszer védőfalának meggyengülésekor a baktériumok azonban gyorsan szaporodni kezdenek és komoly panaszokat: lázat, erős torokfájást, középfül-gyulladást, arcüreg-gyulladást tudnak okozni. Az immunrendszer gyengülését okozhatja vírusfertőzés, vagy erős hideg-hatás: hideg folyadék, fagylalt, hideg szél vagy légkondicionáló formájában. A Streptococcus pyogenes baktérium okozza a skarlátot is, de ennél a fertőzésnél egy bőrkárosító toxin is jelen van.

DIAGNÓZIS: Enyhébb panaszok esetén nehéz kimutatni a baktériumot. Amikor felerősödnek a tünetek és több baktérium található a mandulák felszínén, a fertőzés kimutatása is könnyebb. A torokváladék mintavétel, majd a tenyésztés az egyik lehetőség, de ez nem túl pontos és hosszadalmas eljárás. Vérvétellel is megnézhető a Streptococcus baktérium elleni ellenanyagszint, azonban éppen a baktérium mandulákban történő „rejtőzködése” miatt, ez sem pontos vizsgálóeljárás. A legmegfelelőbb a baktérium kimutatására a Streptococcus A gyors-teszt.

TERÁPIA: Erős panaszok esetén: láz, torokfájás, fülgyulladás, elhúzódó arcüreg-gyulladás, illetve skarlát esetén a megfelelő antibiotikum gyorsan enyhíti a panaszokat. Viszont, sajnos az a tapasztalat, hogy véglegesen nem tudja kiirtani a kórokozót. A baktérium, ugyan alacsonyabb számban, de ott marad a torokban, és az immunrendszer gyengülésekor újra panaszokat okoz. A végleges gyógyulás nehéz. A legegyszerűbb a meleg tengerparton eltölteni két vagy több hetet, de ez sajnos nehezen megvalósítható Magyarországon, így ezeket a körülményeket imitálhatjuk a mindennapi infra-lámpás torokmelegítéssel és sós inhalálással, mely lehet száraz só porlasztás is. Használhatunk helyi terápiát (Kaloba csepp, méz, propolisz) Az immunrendszert serkenthetjük, hogy harcoljon a megbúvó kórokozó ellen (Bronchovaxom és Ribomunyl) terápia. Használhatunk homeopátiát (Streptococcus nozóda, Belladonna, Phytolacca kúraszerű alkalmazása). Sajnos ezek a gyógymódok önmagukban nem elegendők. Alkalmazhatunk köpölyterápiát a nyakon, mely rendszeresen ismételve, hatékonyan működik. Új terápiás megközelítés az orron keresztül használt probiotikum, mely biofilmet alakít ki az orrban és a garatban, ezáltal megakadályozza a kórokozó Streptococcus pyogenes megtapadását. Mégis, tapasztalatom szerint, valódi, tartós gyógyulást egyedül az étrend megváltoztatása hoz. Kerülni kell az olyan ételeket, melyek sok vegyszert tartalmazhatnak: tej, tejtermék, glutén (zab is), kukorica, szója, földimogyoró. Amennyiben sikerül teljes diétát tartani, gyermekeknél egy-két hét alatt, felnőtteknél, pedig két-három hét alatt teljesen elmúlnak a panaszok: orrfolyás, köhécselés, horkolás, orrdugulás, arcüreg-gyulladás, torokfájás. Nagyon fontos még az emelt D-vitamin bevitel is. A normál adag kétszeresét is adhatjuk, amíg tartanak a panszok. A normál adag kisgyermekek (2-6 év): 2000 NE, nagyobb gyermeknek (6-12 év): 2500 NE, kamaszoknak (12 év felett): 3000 E

A FERTŐZÉS TERJEDÉSE: A Streptococcus pyogenes nyállal terjed, tehát a nem megmosott kéz szájba vétele, egymás után evés-ivás, csók, puszi, átviheti a fertőzést. E miatt, a családtagok átadják egymásnak a fertőzést. Ezt azért fontos tudni, mert kisdedek esetében a visszatérő középfül-gyulladás, kisgyermekek esetében a visszatérő mandulagyulladás, illetve a megnagyobbodott orrmandula következtében kialakuló panaszok hátterében, általában valamelyik szülő Streptococcus pyogenes hordozása áll. Leggyakrabban a felnőttek csak kis torokkaparásra vagy enyhe, múló torokfájásra panaszkodnak, de mindeközben átadják a baktériumot gyermekeiknek, akik viszont komoly panaszokkal, visszatérő fül- vagy torokfertőzésekkel „zsinórban” kapják az antibiotikumot. Ilyenkor a hordozó felnőtt meggyógyítása megszünteti és megelőzi a gyermekek panaszait is.