Select Page

Oxigénhiányos állapotok kezelése homeopátiával

Nagyon-nagyon fontos fejezete ez a homeopátiás gyógykezelésnek, hiszen napjainkban még szinte tehetetlenül áll az orvostudomány az oxigénhiányos, a koraszülött és a szülési sérülést szenvedett babák idegrendszeri károsodása előtt. Sok próbálkozás folyt és folyik az oxigénhiány, majd az azt követő oxigén-elárasztás okozta agyi károsodások kivédése érdekében. Ugyanis nem elsősorban az oxigénhiány az, ami károsítja ilyenkor az idegrendszert. Az agyban működik egy autóregulációs rendszer, amely az erek átmérőjét és, ezáltal az átáramló vér mennyiségét szabályozza. Oxigénhiány esetén ez az autóregulációs mechanizmus károsodik, az erek maximálisan tágult állapotba kerülnek, majd amikor a sikeres újraélesztés vagy légzési elégtelenség megszüntetését követően ismételten megindul a keringés, mivel az autóregulációs mechanizmus kikapcsol, az agyat elárasztja a vér, ennek következtében a túl sok oxigén is. Ez ellentmondásnak hangzik, de valójában a túl sok oxigén az, ami károsítóként működik, hiszen tulajdonképpen az oxigén sejtszinten méreg, amelynek semlegesítésére alakultak ki az antioxidánsok is. A molekuláris mechanizmusok leírására nem szeretnék itt részletesen kitérni, csak azt szertettem volna érzékeltetni, hogy az idegrendszer vérrel történő túlzott elárasztása felelős az ezt követő agyi károsodásokért. Ráadásul ez a károsodás nem csak rövid ideig tart, hanem beindít egy károsító folyamatot, egy kaszkádot. Ugyanis a sérült sejtekből felszabaduló károsító anyagok további sejtek pusztulását okozzák. E kaszkádműködés leállítása a törekvés minden oxigénhiányos elváltozás megelőzésében. Mint említettem többféle szinten próbál az orvostudomány gátat szabni a további károsodásoknak. Próbálkoztak már különböző gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (pl. Indomethacin) is, az eddigiek közül a legjobb eredményt az agy korai hűtése hozta. Ezt módszert ma is használják az oxigénhiány következtében károsodott, egyébként érett újszülöttek kezelésében.

Kiemelkedően, és utolérhetetlenül hatékony Dévény Anna által kifejlesztett terápia, amelyet minél korábban alkalmazva teljes gyógyulás érhető el, a súlyos agyi károsodott babák esetében is. Erről résztelesen a Dévény Anna Alapítvány honlapján lehet tájékozódni. Az alapítvány dolgozói, képzett gyógytornászok, pedig már országszerte elérhetők. Fontos tudni, hogy a kezelést minél korábban meg kell kezdeni és teljes sikerre csak 5 hónapos kor előtt megkezdett kezelésnél számíthatunk.
Küldetésemnek érzem azonban, hogy közismertté tegyem: a korai homeopátiás kezelése a koraszülött és oxigénhiányos újszülötteknek azonnal megkezdhető legyen. Sajnos ma Magyarországon ez nehezen kivitelezhető, mert míg a korábbi években csak legyintettek, ha homeopátiás kezelést szerettek volna alkalmaznia szülők az intenzív osztályon ápolt gyermeküknél, addig ma már, sok helyen egyenesen megtiltják a homeopátiás kezelést. Holott ezekben az esetekben már az első perctől megkezdett kezelés, a naponkénti folyamatos visszajelzést követően, a nagyon szoros, mindennapi homeopátiás kezelés vezet igazán sikerre. Gyakorlatomban sokszor fordult elő, hogy csak akkor kerestek fel segítségért a szülők, amikor már hazajöttek a kórházból. Ilyenkor is nagy sikerre számíthatunk, de igazán átütő eredményre csak korai homeopátiás kezeléssel és Dévény terápiával lehet esély. Előfordult, például olyan eset a gyakorlatomban, amikor 12 éves gyermeknél, magas vérnyomás miatt kerestek fel a szülők, majd az alapos anamnézis felvétel után kiderült a szülés körüli enyhe oxigénhiányos sérülés. A szülés körüli trauma homeopátiás oldását követően megszűnt a gyermek magas vérnyomása, mentális képességei természetesen nem változtak, de valószínűleg ezt is lehetett volna javítani korai homeopátiás kezeléssel.
Küldetésemnek érzem tehát, hogy terjesszem azt a nézetet, hogy már a szülés után, az Intenzív Osztályon érdemes megkezdeni a sérült vagy koraszülött gyermek korai homeopátiás kezelését, naponként kontrollal és az aktuális tünetek alapján választott homeopátiás szerrel. Ezzel, majd a minél korábban megkezdett Dévény kezeléssel, teljes gyógyulás érhető el olyan estekben is, amikor csak igen súlyos mentális sérüléssel, mozgáskárosodással gyógyítható a koraszüléssel vagy a szülési sérüléssel járó oxigénhiány.
E nagyon súlyos problémának a kezelése is csak képzett, tapasztalt homeopata orvos vezetése mellett lehetséges, de nagyon fontos lenne az intenzív osztályos orvosok együttműködése is. Mindenesetre igyekszem minden fórumon felhívni a szülők és a kollégák figyelmét a korai homeopátiás kezelés és a Dévény-torna fontosságára minden koraszülött, szülési sérülésen vagy oxigénhiányos állapoton átesett gyermek számára.
Lényegesnek tartom megjegyezni azt is, hogy az oxigénhiányos állapotok kezelésében is mutatkozik egy téves tendencia, ami teljesen ellentétes a klasszikus homeopátia alapelveivel. Ennek a szemléletnek a gyakorlói azt vallják, minden oxigénhiányos állapoton átesett gyermek kapjon oxigén homeopata szert. Ez hatalmas hiba, hiszen az oxigén homeopátiás tüneti képe a legritkább esetben egyezik meg az oxigénhiányos állapot tüneti képével. Ezzel csak időt veszítünk a valódi kezelés megkezdésének késlekedésével. Homeopátiát mindig csak a tünetek totalitása, a teljes tüneti kép alapján történő repertorizálás után adjunk. Soha ne essünk abba a hibába, hogy gondolkodás nélkül, automatikusan felírjuk az oxigén homeopata szert vagy akár az oltáskivezetés homeopata szerét, ezzel éppen a homeopátia lényege és ereje vész el.