Select Page

Láz és lázcsillapítás

37 és 39 fok között hőemelkedésről, 39 fok felett lázról beszélünk.

Három hónap alatti csecsemők esetében, 39 feletti láznál azonnali kivizsgálás indokolt, vérvétellel, mert ez komoly bakteriális fertőzésre utal. Egy év alatt, 37 és 39 fok közötti hőnél is meg kell mutatni a következő rendelésen A csecsemőt, mert ilyenkor is ellenőrizni kell a vizeletet,  tüdőt,  torkot,  fület.

A láz az immunrendszer egyik leghatékonyabb fegyvere a vírusok és a baktériumok ellen. A kórokozók, ugyanis 32 C fok körüli hőmérsékleten szaporodnak legjobban, minél melegebb a környezet, annál inkább elpusztulnak és gátolt a szaporodásuk. Fertőzés esetén az immunrendszer egyik első vonalbeli harcmódszere a láz, ezzel szab gátat a kórokozók nagyfokú szaporodásának addig, amíg a fehérvérsejtek, majd az ellenanyagok, mint második vonalbeli katonák, felveszik a harcot ellenük.

Ezért a lázat nem ellenségnek, hanem segítőnek kell tekinteni: amellett, hogy gyógyító hatása van, felhívja figyelmet, arra, hogy beteg a gyermek. Lázas beteget soha ne hagyjunk magára, különösen nem éjszaka. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy beadjuk a lázcsillapítót, rácsukjuk az ajtót és elmegyünk aludni. A lázas beteg mellett mindig legyen valaki: itassa gyakran,  sokat, kövesse az állapotát.

Amennyiben lázcsillapítóval lehúzzuk a lázat, a kórokozók jutnak előnyhöz, szaporodásuk zavartalanul folyik tovább, értékes időt veszít, lépéshátrányba kerül az immunrendszer. Mivel a lázcsillapítók egyben fájdalomcsillapítók is, a beteg rossz közérzete csökken, úgy érzi, jobban van, de ez csak átmeneti állapot, a lázcsillapító hatásának lecsengése után ismét visszatérnek a tünetek, és az akut betegségek dinamikájáról szóló részben leírtaknak megfelelően, általában fokozottabb formában. Kivéve, ha az immunrendszer már csatasorba állította második vonalbeli harcosait és megkezdte a betegség legyőzését. Ennek a fájdalomcsillapító hatásnak a segítségével csökkenthetjük a beteg rossz közérzetét, de mindig tartsuk szem előtt azt is, hogy ezzel gyógyulásának idejét elnyújtjuk.

A Magyar Gyermekgyógyászati Kollégium jelenleg érvényben lévő állásfoglalása alapján a lázat csak 39 C fok felett kell csillapítani, kivéve, ha betegnek fájdalma van. Tehát, ha például egy gyermeknek fáj a füle, de nem lázas, adjunk neki lázcsillapítót (minden lázcsillapító fájdalomcsillapító is egyben), ezzel csökkentjük szenvedését, azonban, ha lázas, de közérzete jó, ne csillapítsuk a lázat. A lázzal járó elesettség természetes állapot, erre soha ne adjunk lázcsillapítót, hiszen az segíti a gyógyulást, ha a lázas beteg fekszik, pihen, iszik, nem pedig, az ha lázcsillapítót bevételét követően felpörögve rohangál. Meg kell jegyezni, hogy jelenleg is vita folyik szakmai körökben arról, mikor kezdjünk el lázat csillapítani. Sok európai országban alig csillapítanak lázat, csak 40 C fok vagy a felett adják be csak a lázcsillapítót. Így várható az elkövetkező években a lázcsillapítással kapcsolatos szakmai állásfoglalás további enyhítése.
Napjainkra megdőlt ugyanis, az a széles körben elterjedt nézet, mely szerint a magas láz lázgörcsöt okoz, továbbá, hogy a láz terheli a beteg keringését és légzését. A lázgörcs genetikai hajlam talaján alakul ki: aki örökölte a lázgörcsre való hajlamot, annál már alacsony hőemelkedés is lázgörcsöt provokálhat, aki pedig nem ilyen hajlammal születik, annál az igen magas láz sem provokál lázgörcsöt. Az a tapasztalat, hogy a lázgörcs a hirtelen testhőmérséklet változáskor jelentkezik, az arra hajlamosaknál. Tehát a lázgörcsre való hajlammal rendelkező gyermekeknél különösen a betegség elején kell a lázat csillapítani, amikor testhőmérséklet elkezd emelkedni. Időnként elfordul a lázgörcsös gyermekeknél, hogy  lázcsillapítás váltja ki a görcsöt, ugyanis a lázcsillapító hatásának lecsengése után, hirtelen magasra szökő láz provokál lázgörcsöt.
Egészséges gyermekeknél a láz nem terheli a keringést és légzést sem, ez csak a szív és érrendszeri betegségben szenvedő egyéneknél van csak így. Ugyanis a láz a szívfrekvencia és légzésszám fokozódását váltja ki, de ez egészségeseknél nem okoz problémát, a szívhibával élő betegeknél viszont valóban megterheli a keringést a gyorsabb szívműködés, így náluk már hőemelkedés esetén el kell kezdeni a lázcsillapítást.
További ellenérv a túlzásba vitt lázcsillapítás ellen, a lázcsillapítók káros hatása. Mindegyik lázcsillapító és fájdalomcsillapító erős gyógyszer, komoly mellékhatásaik vannak, így használatuk alapos mérlegelést és korlátozást igényel. Egyesek a vérképzésre, mások a vérlemezke termelésre hatnak károsak, megint mások visszafordíthatatlan máj- vagy vesekárosodást okozhatnak. Ennek gyakorlati jelentősége azokban az országokban nagy, ahol nem olyan könnyen elérhető a gyermekorvosi ellátás. Ez nem igazán a szegény országokra vonatkozik, hanem inkább skála másik végén állókra. Itt ugyanis általános, hogy a gyermekorvosi ellátás pénzbe kerül, vagy csak három napig tartó láz után lehet orvoshoz vinni a gyermeket, így gyakori, hogy a szülők korlátozás és felügyelet nélkül alkalmazzák a lázcsillapítókat. Ennek eredményeképpen a fejlett országokban ma már nem a láz, hanem a lázcsillapítók által okozott betegségek váltak a gyakoribbá. Szerencsénkre Magyarországon igen jó és mindenki által könnyen hozzáférhető a gyermekorvosi ellátás, így nálunk igen ritkán fordulnak elő, a lázcsillapítók túladagolásából kialakult súlyos betegségek.

Saját véleményem az, hogy jó lenne hazánkban is elfogadni a nyugat-európai országok javaslatát, és csak 40 fok feletti láz esetén alkalmazni lázcsillapítást.

Először a gyógyszermentes lázkezeléssel próbálkozzunk. A heveny, fertőző betegségek első szakaszában, amikor kezd emelkedni a láz, a beteg fázik, sokszor vajon, keze, lába hideg. Ilyenkor a betegnek a meleg esik jól: takarjuk be, kapjon meleg gyömbérteát, adjunk neki meleg lábfürdőt, melegítsük a derekát, akár infralámpával. Ezek a kezelési módok nem csak a beteg közérzetén javítanak, hanem a gyógyulást is segítik. A láznak ebben a kezdeti szakaszában adhatunk Acinitum c30 homeopátiás szert, az első két órában negyedóránként egy golyót, majd, ha még tart a láznak ez a szakasza,  óránként egy golyót. Azonban, az esetek nagy részében a láz gyorsan, egy-két óra alatt átment a következő szakaszába: ekkor a betegnek melege lesz, arca kipirult, keze, lába meleg lesz. Ebben a szakaszban térjünk át a hársfa vagy bodzatea itatására (ezek izzasztó hatásúak),  állott vizes ruhával borogathatjuk a beteg csuklópánt, bokáját és homlokát, amennyiben jól esik neki. Hűtőfürdőt soha ne alkalmazzunk, egyrészt mert nagyon kellemetlen a lázas betegnek, másrészt gyengíti az immunrendszert és könnyen felülfertőződéses szövődmények vezet, mert a hideg kedvez a kórokozók szaporodásának. Már a szakmai körök sem javasolják.

A legkitűnőbb, ősi lázcsillapító módszer a nyers, reszelt burgonya kötözése a talpra. Valóban gyors és hatékony módszer. Ebben a szakaszban kaphat a beteg Belladonna c30-at, szintén az első két órában negyedóránként egy golyót, majd óránként egy golyót, maximum két napig, illetve ameddig a láz tart. Amikorvelérjezik a látnak az a szakasza, hogy megjelenik az izzadás, ez már nagy megkönnyebbülést jár a beteg számára. Ekkor már várható, hogy a láz hamarosan megszűnik. Ebben stádiumban is itassuk sokat a beteget hársfa, bodza vagy csipkebogyó teával, citromlével, illetve adhatunk neki a tüneteinek megfelelő homeopátiás szert. Adhatunk 2×10 csepp grapefruit-mag cseppet. Figyeljünk arra, hogy a kiadós izzadás után öltöztessük át és cseréljünk ágyneműt. Ekkor már kezd visszatérni a betegek étvágya: kínáljuk mandarinnal, naranccsal, almával, sós kölesgolyóval.

Amennyiben mégis a gyógyszeres lázcsillapítást kell választanunk, ennek gyakorlati kivitelezésénél fontos, hogy a különböző hatóanyag-tartalmú készítményeket cserélgessünk. Ezek májban történő lebontási útja ugyanis különbözik, így kevésbé terhelődnek a lebontó enzimrendszerek, kevésbé fordul elő, hogy a toxikus anyagok felszaporodnak. A Magyarországon kapható lázcsillapítók a következő főbb csoportba oszthatók a hatóanyag-tartalom alapján: paracetamol tartalmú készítmények (pl. Panadol, Rubophen, Mexalen, Saridon), diclophenac tartalamú készítmények (pl. Cataflam, Flector), noraminophenazon vagy aminophenazon tartalmú készítmények (pl. noramiphenazonos kúp, Germicid, Algopyrin, Flamborin csepp), ibuprofen tartalmú készítmények (pl. Nurophen, Algoflex, Brufen) és a 14 év alatt nem adgató acetil-szalicilsav készítméynek (pl. Aspirin). Ezeket a gyógyszereket egymással cserélgetve kell alkalmazni, tehát ha felmegy a gyermek láza 39 C fok fölé, akkor először pl. Nurofent adunk, majd ha ismét lázas lesz (39 C fok felett) adjunk pl. noraminophenazonos kúpot, majd ezeket cserélgetjük. Gyakorlati tapasztalat az, hogy a paracetamol készítmények kevésbé erős lázcsillapító hatásúak, ugyanakkor az ibuprofen tartalmúak a legerősebbek. Természetesen előfordulnak egyéni variációk is, tehát van akinél a Panadol viszi le legjobban a lázat, míg másoknál a Cataflam alig hat. Ez az enzimrendszerek működésének egyéni különbségétől függ, tehát van, aki gyorsabban lebontja pl. a Cataflam cseppet másoknál.
Természetesen a teákat, a fizikai módszereket és a homeopátiás készítményeket nem csak láz, hanem már hőemelkedés esetén is adhatjuk. Ezzel támogatjuk a szervezet öngyógyító tevékenységét, és valóban hozzásegítjük ahhoz, hogy gyorsabban legyőzze a betegséget. A homeopátiás készítmények fajtáját és adagolását az adott tünetek összessége és intenzitása alapján határozzuk meg, ezzel kapcsolatban telefonos és személyes tanácsadással állok s szülők segítségére.
A lázas betegnek nyugalom, pihenésre van szüksége. Ezért is a természet ellen működik a lázcsillapító hatása, hiszen normális dolog az, hogy a lázas beteget húzza az ágy, bágyadt, aludni szeretne. Amennyiben lázcsillapítót adunk a betegnek lemegy a láza megélénkül, olyan mintha kutya baja sem lenne, de ez csalóka dolog, hiszen szervezetében továbbra is ott szaporodnak a kórokozók, csak éppen úgy, hogy az immunrendszerét megakadályozzuk abban, hogy ezt észrevegye. Tehát miközben vígan futkározik a gyermekünk, testében korlátozzuk, az immunrendszer működését. Ne ijedjünk tehát meg attól, ha a lázas, beteg gyermek sokat alszik vagy ha bágyadt és ágyba kívánkozik, ez elősegíti gyógyulását. Fektessük ágyba, ha úgy kívánja. Viszont fontos, hogy adjunk neki sok folyadékot, éjszaka is. Hangsúlyozom ismételten, hogy gondozzuk,  felügyeljük a lázas beteget!