Select Page

Járványok homoepátiás kezelése

A homeopátiás gyógyítás nagy, történelmi sikerei közé tartozik a járványok, pl. influenza, kolera vagy skarlát kezelése.

Járványok esetén a járványra jellemző összes tünet nem jelenik meg miden betegen, hanem egy-egy betegre csak a saját alkatára is jellemző tünetek mutatkoznak meg. Azonban, ha több beteg tünetének összességét vizsgáljuk, megkapjuk az aktuális járványra jellemző teljes tüneti képet. Így az első néhány beteg jelentkezése után, a tünetek összessége alapján, a klasszikus, Hahnemanni homeopátia alapelvei szerint repertorizálunk, majd választunk egy homeopátiás szert, mely fedi a járvány jellemzőit. Ez a homeopátiás szer minden, az adott járványban megbetegedő embernek segíteni fog, akkor is, ha nála nem jelentkezett a járvány összes tünete, csak a saját alkatára is jellemző tünetek fordultak elő. Például felüti a fejét egy hasmenéses, fejfájós járvány. Lesz olyan betegünk, akinél a fejfájás lesz a vezető tünet, másoknál ezt szédülés kísérheti, egyeseknél hányás is előfordul, de lehet, hogy valakinél belövellt lesz a kötőhártya. Ha a tüneteket mind felsorakoztatjuk, a repertórium segítségével kaphatunk egy járvány szert, amely az egész járványra jellemző lesz. Hangsúlyozom, hogy a tünetek mindegyike nem fog minden betegnél megjelenni, de minden beteg reagálni fog a teljes járvány képére felvett homeopátiás szerre. Amennyiben kaphatunk olyan információt a betegtől, amely az akut betegségben is saját alkatára jellemző specifikusságot rejt, akkor ez alapján válasszunk akut szert is. Előfordulhat, az előző hasmenés betegség példájára visszatérve, hogy egy beteg a fejfájás, hasmenés és a hányás mellett arról számol be, hogy csak háton fekve jelentkezik a hányingere, akkor ennek megfelelően válasszunk számára akut szert is. Ez a szer már vagy megegyezik, vagy nagyon közel áll az alkati szeréhez is.

Akut járványszerek esetén a javasolt adagolás a következő: C12 vagy C9 hígításból 5 golyót feloldunk 1 dl vízben, majd ebből alapos kavarás után 2 óránként iszunk egy kortyot. Amennyiben még másnap és harmadnap is fennállnak a tünetek, ugyanúgy 5 golyót feloldva 1 dl vízben elkészítjük a hígítást, de csak naponta 3x iszunk a pohárból. Három napnál tovább ne használjuk az akut tüneti szert. Az akut, járványos betegségek nagyon nagy többsége ugyanis három nap után elmúlik, legalábbis a heves tünetek, mint pl. a láz, a fejfájás vagy egyéb fájdalom, a rossz közérzet, az elesettség, a hányás, az erős hasmenés. Amennyiben három nap után sem gyógyult meg a betegünk, pl. folyik az orra, köhög, fáj a füle vagy még mindig hasmenése van, valószínűsíthetjük, hogy nem a járványos betegség váltja már ki nála a tüneteket, hanem az alkatára jellemző „szövődmények” jelentkeztek. Ekkor keressünk meg számára azt az „akut” szert, mely megegyezik az alkati szerével. Ennek érdekében, természetesen ismét a teljes repertorizálás következik, a tünetek totalitása alapján. Ekkor ismét az akut betegségeknél leírtak alapján járjunk el.

Összefoglalva tehát, elmondható, hogy egy-egy kisebb akut betegség során is, mint például nátha vagy köhögés megtalálhatjuk az alkati szert, ha a klasszikus homeopátia elve szerint járunk el, tehát a tünetek totalitás alapján választunk. Sőt az is elmondható, hogy egy alkati szer választása után is visszajelzést kaphatunk egy akut betegség megjelenése során arról, hogy megfelelően választottunk-e.
A fentiekből is kirajzolódik, hogy a homeopátia bonyolult tudomány, és szerintem nem egészen helyénvaló csak az alapján adni valakinek akut szert, hogy vizesen folyik az orra és tüsszög. Mindig használjuk a repertóriumot és próbáljunk minél több információt nyerni a betegtől a tünetek összességére vonatkozóan. Tulajdonképpen csak a klasszikus homeopátia elve alapján választott szerrel kellene gyógyítani, vagyis mindig csak egyetlen egy szert kell választanunk a tünetek teljessége alapján, majd az erre adott reakció alapján folytatni a kezelést. Először csak egyszer adjuk szert, majd figyeljük a választ, ha javulás mutatkozik, akkor adhatjuk nagyobb gyakorisággal a gyógyszert, akár óránként is. Azonban, ha nem áll be javulás, vagy ha esetleg rosszabbodást tapasztalunk, azonnal repertorizáljunk újra, az akkor éppen jelenlévő tünetek alapján és adjunk új szert a betegnek.
Mindezekből látható, hogy a homeopátiát csak képzett, gyakorlott és főleg a klasszikus homeopátia elvén eljáró orvosoknak kellene gyakorolniuk. Azonban erre ritkán adódik lehetőség, pedig hatalmas költségkímélő vonzata is lenne annak, ha az akut betegségek gyógyítását, először homeopátiás kezeléssel indítanák a háziorvosok, és csak akkor adnának erősebb, mellékhatásokkal terhelt és legfőképpen drágább gyógyszereket, ha így nem érnének el teljes gyógyulást.