Select Page

Homeopátiás alkati szer

Napjainkban egyre inkább közismerté válik az a tény, hogy a testi-lelki egészséghez nem csak az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás szükséges, hanem a lelki egyensúly is. Lelki bajok esetén pedig számtalan betegség előfordulhat, ezeket nevezzük pszichoszomatikus megbetegedéseknek. Ide tartozik, szinte minden visszatérő, idült, más néven krónikus betegség. Az alábbi felsorolás, tehát nem is lehet teljes, de érdemes áttekinteni: allergiák, autoimmun betegségek, daganatok, visszatérő emésztőszervi, légzőszervi, keringési, hormonális, ízületi, bőrgyógyászati, vizeletelválasztó-szervrendszeri, nemzőszervi, idegrendszeri megbetegedések, lelki problémák.
Egyre többen ismerik fel, hogy e betegségek tartós gyógyítása, megelőzése a kiváltó lelki okok megszüntetésével lehetséges. Nem így tesz a mai akadémikus orvoslás, mely, nagyrészt a tünetek elnyomására törekszik, mit sem törődve a háttérben zajló kiváltó lelki folyamatokkal. Ezek, a lelki egyensúly felborulása folytán, mivel továbbra is fennállnak, előbb-utóbb úgyis ismételten tüneteket okoznak, még erősebbet vagy súlyosabbat a korábbinál. Tipikus példa a mai allergia elleni kezelés: olyan gyógyszert írunk fel a betegnek, amely elnyomja az allergiás tüneteket, ahelyett hogy útmutatást adnának a helyes táplálkozásra nézve, vagy megkeresnénk a kiváltó lelki okokat, majd csodálkozunk, hogy egyre nagyobb adagban kell beszedni az allergia elleni gyógyszert, mégis csak alig, vagy csak időlegesen javulnak a tünetek. Nem a tünetek elnyomása, hanem a megelőzés a helyes útja a gyógyításnak. Ennek alappillérei tehát a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a lelki egyensúly és felnőtteknél a méregtelenítő kúra. A lelki egyensúly megteremtésének egyik, de kiemelkedően hatékony módszere a homeopátia.

A HOMEOPÁTIÁS ALKATI KEZELÉS

A homeopátiás gyógyításban több iskola is létezik. Az egyik a szervi panaszokat igyekszik gyógyítani, ezt nevezzük tüneti kezelésnek. Ilyenkor a fennálló panaszok milyensége, gyakorisága, időbeni viszonya javulása vagy rosszabbodása segítségével keresünk tüneti homeopátiás szert.
A homeopátiás alkati kezelés az ember teljes testi-lelki egyensúlyának helyreállítására törekszik. A homeopátiás alkati szer keresése kapcsán a homeopata orvosok felhasználják a szervi betegségek, a szokások, (pl. alvás, evés, ivás) és az egyén jellembeli tulajdonságait, annak az egy homeopátiás gyógyszernek a megtalálásához, amely fedi az ember összes vonását, ez a telitalálat alkati szer. Az alkati homeopátiás gyógyításban is több iskola alakult ki, egyes iskolás szerint az alkat az élet során folyamatosan változik, mások szerint nem. Tapasztalataim szerint az embernek egy alkati szere van, mely a születésétől a haláláig végigkíséri, és nem változik az élete során. Ugyanazok a viselkedési szokások illenek az egyénre gyermekkorában, mint felnőttkorban, csak esetleg egy-egy tulajdonság még nem annyira szembeszökő. Például egy kisded, aki az előszobában hagyott cipőket sorba rakja, vagy a nyitva hagyott szekrényajtókat rendre becsukja, felnőttkorára általában rendmániás lesz, vagy egy ambiciózus gyermek, aki minden társasjátékban vagy futóversenyben csak győzni akar, felnőttkorára valószínűleg törtető menedzserré válik. Az alkati szer, tehát nem változik, bármikor találjuk is meg, akár gyermekkorban, akár felnőttkorban, az életünk során végigkísér, és gyógyulást nyújt lelki és testi betegségeinkre egyaránt.

AZ ALKATI SZER

Az alkati szer meghatározásakor, tehát nem csak a testi betegségeket és a szokásokat vesszük figyelembe, hanem, főképpen a jellem vonásait, pl. az érzelmek elnyomásának vagy a haragnak a módjait, a félelmeket, a társas kapcsolatok igényét, és így tovább. Erre vonatkozó kérdések sorjáznak, a legalább egy-két órás homeopátiás esetfelvétel során. Az egyén alkati szerének megtalálásával kirajzolódik az is, hogy az illető milyen típusú stressz-helyzetre érzékeny kiélezetten. Ugyanis minden egyének megvan a saját, egyedi stressz-érzékenysége, amely a többi emberhez képest, sebezhetőbbé teszi bizonyos történésekkel szemben. Ki az igazságtalanságra, ki a megbecsülésre, ki a mellőzöttségre, stb. érzékeny. Mivel a mindennapi élet teli van megpróbáltatásokkal, így az embert folyton érik negatív hatások, azonban hangsúlyozni kell, hogy mindenki az alkatára kifejezetten jellemző stresszre fogékony. Az alábbi példa jól szemlélteti ezt. Egy iskolai osztályban dolgozatírás után többen négyest kapnak, egy kislány kisírja a tanártól az ötöst, így ugyanarra a teljesítményre, az egyik diák négyest, a másik ötöst kap. Ez természetesen, az igazságra kiélezetten érzékeny gyermeknek hatalmas szálka, amit, jó esetben, felháborodva mesél el a szüleinek, rosszabb esetben, pedig magában őrlődik, így betegséget “csinál” magának, jelen esetben típusosan rekedtséget, torokfájást vagy ugató köhögést (lásd Causticum). Azonban, ha történtekről megkérdezünk egy másik diákot, akkor, valószínűleg ő, pár nap múlva már nem is fog emlékezni az eseményre. Lehet, hogy ő viszont azért köröz a gondolatival mert a többiek nem vették be a játékba, vagy a tanár nem dicsérte meg a teljesítményét. Minden az alkattól és az egyéni érzékenységtől függ.

EGYÉNI STRESSZ-ÉRZÉKENYSÉG

Egy-egy alkati szer meghatározásával tehát, megkapjuk azt az egyéni stressz-érzékenységet, amire különösen érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a gyógyítás során. Ez történhet úgy is, hogy például az igazságtalanságra érzékeny egyént, arra biztatjuk, igazságérzetét ne hagyja elnyomni, hanem minden helyzetben mondja ki érzéseit, vagy írja le sérelmeit. A napi stressz-helyzetek semlegesítéséről szól a pszichológia számos csodálatos módszere, de a legtöbbnél szükség van egy pszichológusra, vagy legalább egy megértő emberre, aki rendszeresen meghallgat bennünket. Talán a Fókuszolás (Eugenet T. Gendlin: Fókuszolás)az egyetlen olyan pszichológiai módszer, amelynél nem vagyunk ráutalva egy másik ember segítségére, hanem egyedül is sikerül eljutnunk az aha élményig, mely feloldozást hoz a gondolatok meddő körözéséből. A Fókuszolás lényege, hogy egy-egy problémát vagy aggasztó gondolatot magunkban elemzünk. Nem külső segítséggel próbálunk meg magyarázatot találni rá, hanem magunk keressük meg azt a szót, amely pontosan leírja, mit érzünk az adott gonddal kapcsolatban. Akkor tudjuk, hogy megtaláltuk a megfelelő szót, mely pontosan fedi érzéseinket, amikor testi megkönnyebbülést élünk át. Ez lehet sóhajtás, fellélegzés, vagy olyan, mintha teher esne le a vállunkról. Ugyan nem oldódott meg a probléma, mégis egyfajta megkönnyebbülés, szabaddá-válás érzés tölt el bennünket, gondolataink abbahagyják a meddő körözést. Szemléletes példával mutatja ezt be a Fókuszolás szerzője. Képzeljünk el egy embert, akinek, felszállva a repülőre, eszébe jut, hogy otthon felejtett valamit. Nem tudja még hogy mit, csak úgy érzi valami fontosat. Elkezd tehát agyalni rajta, mit is felejthetett otthon, elkezd gondolataival körözni a témán. Talán elfelejtette bezárni a garázsajtót, igen elfelejtette, de mégsem ez az, ami aggasztja, vagy elfelejtett szólni a szomszédnak, hogy locsolja meg a virágait, igen ezt is elfelejtette, de mégsem ez az, ami fontos. És akkor, egyszer csak: igen megvan, eszébe jut, a gondolat, mely testi érzettel, egyfajta megkönnyebbüléssel jár: elfelejtette magával hozni a családi fényképeket, amit meg szertett volna mutatni a rokonoknak. Ugyan nem oldódott meg a probléma, hiszen nincsenek vele a képek, mégis megkönnyebbül, hiszen megtalálta azt, ami nem hagyta gondolatait csillapodni. Ettől kezdve viszont, nyugodtan folytatja útját, tud aludni, pihenni, kikapcsolódni, nem pedig, csak gondolataival körözni. Ugyanez a helyzet a Fókuszolással is, ha megtaláljuk azt a szót, mely pontosan fedi érzéseinket, akkor egyfajta testi megkönnyebbülést élünk át. Ugyan nem oldódott meg a probléma, mégis ettől kezdve nyugodtan folytathatjuk életünket tovább, nem köröznek gondolataink ugyanazon a meddő témán.

HOGYAN MŰKÖDIK A HOMEOPÁTIA?

A homeopátia működési mechanizmusáról még szinte semmit nem tudunk. Véleményem szerint, valahogy a Fókuszoláshoz hasonlóan működik, megszabadítja az embert gondolatai nem racionális, megoldást nem hozó, de energiát annál inkább felőrlő, meddő körözésétől. Az egyedülálló a homeopátiában az, hogy mindehhez nem kell folyamatos külső segítség, hanem, az alkati szer rendszeres bevételével, önműködően segít a téves alapgondolatok megszüntetésében, a tudatalattiba söpört problémák felszabadításában. Így azokból kevésbé lesz tudatalatti molylepke mely szétrágja az ember pszichéjét, majd testi betegséget okoz.

A homeopátiás szemlélet szerint ugyanis, nem elég a gyógyuláshoz az, ha tudatosítjuk az ember gyenge pontját, egyedi stressz-érzékenységét. Hiszen ez az érzékenység olyan, amit nem lehet racionális módon megmagyarázni, elhárítani. Erről nem lehet az embert észérvekkel lebeszélni, hiába mondja valaki, hogy ez lényegtelen probléma, az adott egyén számára ez valóban aggasztó és percről percre visszatérő, őrlő gondolatokat eredményez. Ez az egyedi stressz-érzékenység nevezhető téveszmének vagy téves alapgondolatnak is. Nincs rá logikus magyarázat, de mégis folyton az adott érzést érzi a páciens. Például az olyan alkat, akinek az a téves alapgondolata, hogy egyedül marad világban és nem lesz barátja, éppen a legnagyobb társasági lény, akit mindenki szeret, sokan a barátjuknak nevezik, állandóan pezseg körülötte az élet, mégis folyton attól retteg, egyedül marad (lásd Phosphorus). Ezért utolérhetetlen a telitalálat homeopátiás alkati szer, ugyanis ez önműködően és minden esetben semlegesíti, elsimítja a téves alapgondolatot. Egyfajta, folyamatos Fókuszolásként működik. Így, mivel megszabadul az egyén attól, hogy gondolatai mindig ugyanazon a meddő témán körözzenek, elérhető, hogy megkönnyebbülve, saját téves gondolatainak béklyóitól mentesen éljen a világban. Ezáltal nem csak lelki egyensúlya áll helyre, hanem testi betegségei is elmúlnak. E miatt mondhatjuk, hogy a megfelelően alkalmazott homeopátiás alkati szer gyógyító ereje hatalmas és utánozhatatlan.

A JÓL VÁLASZTOTT ALKATI SZER HATÁSA

A feladat tehát csak az, hogy meg kell találni azt egy, egyénre pontosan illő, telitalálat alkati szert. Ha ez sikerült, akkor valóban átütő gyógyítási sikereket lehet elérni. Elsőként az ember energia-dúsabb, kiegyensúlyozottabb lesz, stressz-tűrő képessége megnövekszik, alvása nyugodtabbá, mélyebbé válik. (Érdemes este, lefekvés előtt, bevenni az alkati szert, majd az álmokat megfigyelni, lejegyezni. Hiszen rengeteg információt szolgáltatnak az egyénben elnyomott, szőnyeg alá söpört frusztrációk, mélyen a tudatalattiba beivódott sértések, nem teljesült vágyakat illetően. Az álombéli történések nem ritkán időben visszafelé hozzák felszínre a problémákat. Itt javasolnám a Fókuszolás szerzőjétől az Álomfejtés könyvet, mely a Fókuszoláshoz hasonló módszerrel elemzi az álmokat.) A homeopátia tehát, egyfajta önműködő pszichoterápiaként működik, ahol nincs szükség nap, mint nap, vagy hétről hétre, a pszichológus segítségére, hanem magától halad a gyógyulás útján a páciens. Azáltal pedig, hogy az ember lelkileg egyensúlyba kerül, fokozatosan meggyógyulnak a szervi bajok is. Ez nem történik egyik napról a másikra, hanem, a tapasztalat szerint, körülbelül annyi hónap alatt következik be a gyógyulás, ahány éve tart a betegség. Az egyénre illő, telitalálat alkati szert, azonban később sem javasolt abbahagyni, hiszen az embert, egyéni érzékenysége, téves alapgondolata folytán, nap, mint nap, bántódások, frusztrációk érik, így rendszeresen szükség van az alkati szer lelki egyensúlyt biztosító hatására. Úgy érdemes ezt felfogni, mint egy személyre szóló vitamin vagy nyomelem szedését, melyre egész életünkben szükségünk van.

MIÉRT VAN ANNYI ELLENZŐJE A HOMEOPÁTIÁNAK?

Ahhoz, hogy a homeopátia működjön, egyetlen egy dolog fontos tehát: megtalálni azt az egy, valóban egyénre illő szert. Ha ez megvan, és rendszeresen bevesszük, valóban semmi, és senki nem állhat az ember testi és lelki jólétének útjába (persze, ha egészségesen táplálkozik, továbbá rendszeres testmozgást végez). A homeopátia megelőző és gyógyító ereje minden túlzásoktól mentesen valóban hatalmas. Az, hogy mégis annyi ellenzője van, több okra vezethető vissza. Először is nem ismerjük a hatásmechanizmusát. Másodszor, mérhetetlenül kis, a mai vizsgálómódszerekkel még kimutathatatlan mennyiségekkel dolgozik, így nehezen illeszthető be a bizonyítékokon alapuló orvoslás sorába. Magyarul, nehéz korrektül kivitelezett kísérlettel igazolni a működését. Azonban az, hogy valamit még nem tudunk a mai műszerekkel kimutatni, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Nagy valószínűséggel eljön az idő, amikor a homeopátiás gyógyszer, illetve hatás kimutatható lesz, akár biokémiai vizsgáló módszerekkel is. Erre elég sok példa volt az orvostudomány eddigi történetében.EGYÉB MÓDSZEREK A SZERMEGHATÁROZÁSRA

A gyakorlatban helyenként használják a biorezonanciát, mint segítséget az alkati szer meghatározásában, de tapasztalataim szerint ez nem elég pontos módszer. Így, egyenlőre marad a klasszikus, szubjektív alkati szer meghatározás, amikor is a páciens és az orvos szemtől-szemben leül és hosszas, legalább egy-két órás beszélgetés, kérdezés után megpróbálják megtalálni a telitalálat alkati szert. Éppen ez a szubjektivitás a legnagyobb buktatója a homeopátiának, hiszen nagyon sok függ attól, hogy a páciens hogyan adja elő a panaszait és az orvos milyen lelkiállapotban, mennyire pihenten, mennyire a betegre koncentrálva tudja azt fogadni. Továbbá mennyire jó az orvos szintetizáló képessége, magyarul milyen ügyesen tudja az elmondottak alapján megtalálni az alkati szert. Gyakori tapasztalat az, hogy nem sikerül első találkozás után meglelni a megfelelő szert, hanem ismételten le kell ülni egy újabb beszélgetésre, átnézni többször a leírtakat, mígnem előkerül a megoldás. Sajnos nem ritkán előfordul, hogy ha valaki nem egyszerű eset, kitartóan kell próbálkozni, ilyenkor elképzelhető, hogy elfogy a páciens türelme, megrendül a bizalma, még akkor is, ha az ismételt üléseknek nincs külön anyagi vonzata. Ez nem azt jelenti, hogy valakire nem hat a homeopátia, vagy hogy nem jó a homeopátia, hanem, csak azt hogy, a keresés még nem volt sikeres. Tanácsom azt, hogy nem szabad feladni, folytatni kell a keresést, mert ha az eredményes, a homeopátia valóban mindenkinél átütő sikerrel működik. Ez a szubjektivitás az alkati szer keresésénél hatványozottan jelen van, ha kisgyerekkel foglalkozunk. Ilyenkor ugyanis egyrészt még csak kiforróban van a jellem, habár mindig ott vannak az alapvető vonások, még ha alig felismerhető formában is, továbbá nem a gyermek adja a kérdésekre a választ, hanem a szülők.

A NEM JÓL VÁLASZTOTT ALKATI SZER

A homeopátiás alkati kezelésben, tehát nem lehet mellébeszélni, meg kell találni, azt az egy és egyetlen egy szert, ami teljesen fedi az egyén testi, lelki tulajdonságait és csak így érhető el a gyógyulás. Ugyanis ha nem találjuk meg a telitalálat alkati szert, akkor nem hogy, gyógyulni nem fog a páciens, hanem még ingerültebb, kötekedőbb lesz, és ha nem vagyunk eléggé figyelmesek és tovább folytatjuk a nem megfelelő terápiát, még álmatlanságot, lelki zavarokat és testi betegségeket is előidézhetünk. Elengedhetetlen tehát a telitalálat alkati szer megtalálása.

MIRE FIGYELJÜNK A KEZELÉS INDULÁSAKOR

Az alkati kezelés megkezdésekor fontos figyelni az álmokra, energiaszintre, kiegyensúlyozottságra, általános tünetekre (alvás, étvágy, izzadás, széklet) továbbá a panaszok alakulására, javulására. Hívjuk fel a páciens figyelmét, melyek azok az események, amelyek a nem megfelelő homeopátiás szer szedése kapcsán jelentkezhetnek: ingerültség, fáradékonyság, álmatlanság, rossz álmok és bármilyen testi panasz, legyen az, székrekedés, orrvérzés, bőrkiütés, fejfájás, körömrágás, rémálmok, akármi. Ha ilyen tüneteket tapasztal a páciens, azonnal hagyja abba a szer szedését, mert az nem a megfelelő alkati szere és jelentkezzen, még a megbeszélt kontroll előtt. Ha tehát nem volt sikeres a szerválasztás, akkor a páciens először is ingerültebb, kötekedőbb, hisztisebb lesz. Ezt a családtagok könnyebben észreveszik, mint maga a páciens. Különösen így van ez a gyermekek esetében, ahol a szülők, a gyermek viselkedése alapján, még az előtt el tudják dönteni, jó-e a szerválasztás, mielőtt a szervi panaszok változnának. Ilyen, nem kedvező tapasztalatok esetén, abba kell hagyni szer szedését, és újabb szert kell keresni. Ha nem figyelünk ezekre a kezdeti negatív lelki tünetekre, és tovább folytatjuk a nem megfelelő szer szedését, akkor a szervi panaszok rosszabbodni fognak, vagy gyakoribbá válnak.
Soha ne bízzuk el magunkat a szerválasztást illetően, mindig akkor derült ki, hogy jól választottunk-e, ha egyértelműen pozitív visszajelzés érkezik. Amennyiben negatív a visszajelzés, ne ragaszkodjunk a választott szerhez, azonnal lépjünk tovább, kezdjük újra a keresési munkát. Fontos az a tapasztalatom, hogy a nem megfelelő szer szedésénél olyan tünetek erősödnek fel, jönnek elő, amelyek nagyon is jellemzőek az adott alkatra, csak esetleg eddig nem voltak szembeszökők. Olyan ez, mintha figyelmeztetést, tulajdonképpen segítséget kapna a homeopata: nézd csak ez a jellemző a páciens valódi alkatára. Ezért fontos alaposan kikérdezni a pácienst, mit tapasztalt a szer szedése kapcsán. Amennyiben a páciens nem tudja eldönteni, jobban van-e, nagyon valószínű, hogy nem volt megfelelő a szerválasztás. Ekkor, illetve, ha panaszok nem javultak, főképpen, ha fokozódtak, vagy újabb tünetek jelentkeztek, kezdjük teljesen elölről a szerkeresés folyamatát.

HOMEOPATA GYERMEKGYÓGYÁSZ A GYAKORLATBAN

Gyermekgyógyász háziorvosként nagyon látványosan tapasztalom a megfelelően választott, telitalálat alkati szer hatását. A jó alkati szert szedő kis páciensek kevésbé lesznek betegek: nem kapnak el újabb náthát, köhögést, fülgyulladást, hasmenést, egy-egy vírusfertőzést gyorsan leküzdenek, nem lesz az orrfolyás vagy a köhögés elhúzódó, nem jelentkeznek szövődmények. Lehet, hogy egy agresszív vírus, mint például az influenza, átmenetileg megbetegíti őket, de gyorsan kilábalnak minden fertőző betegségből. Azt látom ilyenkor, hogy a korábban hetente vagy kéthetente valamilyen panasszal jelentkező gyermek, ez után nem látogatja rendszeresen a rendelőt, szinte csak tanácsadáson találkozom velük, nem is beszélve a korábban ekcémás, szénanáthás vagy asztmás gyermekek panaszmenetessé válásáról. Kisgyermekeknél látványos például a fülgyulladás gyors javulása, már egy nap után sokat javul a dobhártya lobossága, a megfelelő alkati szer bevételét követően. Ez jól használható tünet a kontrollvizsgálat alkalmával. A lelkiállapot és a tünetek javulása, általában egy hónapon belül elkezdődik. Kivételt képeznek a bőrtünetek, itt előfordulhat, hogy egy hónap után látszik csak a javulás, ilyenkor is segítséget nyújt azonban a lelkiállapot stabilizálódása és az esetleges vegetatív tünetek (mint pl. a székrekedés) javulása. Ha ezekben pozitív változás áll be, akkor bátran javasolhatjuk a páciensnek a szer további szedését. Kiemelném azt a fontos tényt, hogy csak tapasztalt homeopata orvos segítségével kezdjünk alkati szer beállításához, hiszen nem egyszer nehéz eldönteni jó szert kap-e a páciens.
Amennyiben nem javulnak a gyermek panaszai és legfőképpen, ha ugyanúgy egymás után elkapja a közösségben szerzett fertőzéséket, biztosak lehetünk benne, hogy nem volt sikeres a szerválasztás, és folytatni kell a keresését. Hangsúlyozom, olyan nincs, hogy valaki nem reagál a homeopátiás szerre, csak még nem kapott megfelelő telitalálat alkati szert.

A HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK ADAGOLÁSA

A homeopátiás alkati szer adagolására vonatkozóan nincsenek nincs pontos írásos javaslatok, minden homeopata orvos más sémát alakított ki. Az adagolási sémák kidolgozásánál, inkább a tünetei szerek adásának korlátozása és az esetlegesen nem jól választott alkati szer negatív hatásának mérséklése a cél.

Fontos megértenünk azt, hogy az egyensúlyi állapot beállásához, betegség és stressz mentes időszakban, elég ritkábban bevenni az alkati szert. Azonban, ha nagyon stresszes időszakot élünk, vagy erős a külső kiváltó inger, pl. pollenszezon, vagy influenzajárvány van, akkor érdemesebb gyakrabban alkalmazni a homeopata alkati szerünket, hiszen ilyenkor gyorsabban kiürül, felhasználódik a szervezetünkben. Érdemes az egészet úgy felfogni, mint a személyre szóló vitamin szedését, ha gyorsabban felhasználódik, gyakrabban kell bevennünk.
A homeopátiás alkati szer szedését a legjobb egyénileg szabályozni, magyarul akkor vegye be az alkati szerét, ha panasza van.