Select Page

Akut betegségek homeopátiás kezelése

Az akut betegségek esetén nagyon gyorsan látható a javulás, mert akár egyetlen, megfelelően választott homeopátiás szer is akár fél vagy egy nap alatt látványosan csökkenti az orrfolyást vagy a köhögést. A hangsúly a megfelelően választott homeopátiás gyógyszeren van, hiszen telitalálat választás esetén egyáltalán nincs kezdeti rosszabbodás, csak szemmel láthatóan javulnak a tünetek. Azonban, ha csak hasonló, de nem a telitalálat szert kapja a beteg, akkor először mindig kicsit vagy erősebben rosszabbodnak a tünetek. Ez után általában bekövetkezik a javulás is, de ilyenkor azonnal, már akár fél vagy egy nap alatt is kiderül, hogy nem volt teljesen megfelelő a szerválasztás.

Az akut szerek választásánál is a klasszikus homeopátia totalitáson alapuló elve alapján érdemes eljárni. Tehát figyelembe kell venni a lehető legtöbb információt a betegség tüneteiről: például köhögés esetén a köhögés jellegét, időbeni megjelenését, a kísérő tüneteket: orrfolyás és annak jellege, orrdugulás, tüsszögés, rekedtség, esetleg hasfájás, torokfájás, stb. Ezt a munkamenetet nevezzük repertorizálásnak. Ekkor a homeopátiás repertórium segítségével javaslatot kaphatunk néhány homeopata szerre, ezek közül azt kell kiválasztanunk, amelyik a beteg jelleméhez is közel áll. Ugyanis egy-egy akut betegség esetén, az akut betegség teljes tünetpalettából az adott alkatra is specifikusan jellemző tünetek fognak megjelenni. Világosabban: egy-egy homeopátiás alkati szer megmutatkozik akut betegségek alkalmával is. Tapasztalatom szerint, ha akut betegségben is az alkati szert kapja a beteg, sokkal gyorsabb gyógyulást lehet elérni, mint ha csak az akut betegségre jellemző szert adnánk.

Tehát, amennyiben a klasszikus homeopátia, Hahnemann által, az Organonban leírt alapelvei szerint, a tünetek összessége alapján, a Repertórium segítségével, választunk akár alkati, akár tüneti, akut szert, eljuthatunk a 24 öröklődő szer egyikéhez.
Az akut repertorizálás során felvesszük a jelenleg zajló összes akut tünetet és annak milyenségét, továbbá modalitását, majd a mentális tünetek és a kísérő tünetek segítségével kiválasztjuk a megfelelő szert. Amennyiben jól választottunk, ennek a homeopátiás szernek az egy golyócskája, is elvágólag. megszünteti az legerősebb, akár komoly nehézlégzéssel járó köhögést, a fülgyulladást, a fülfájdalmat, de a fejfájást, a szénanáthás tünetek is, anélkül, hogy kezdeti rosszabbodást tapasztaltunk volna. Mellesleg pedig a beteg energiaszintjét is megnöveli, kiegyensúlyozottabbá teszi.
Amennyiben az akut betegségek esetén, akármelyik tünetben, rosszabbodást tapasztalatunk, egyből kiderül, hogy nem jó szert választottunk. Erre már az első adag bevétele után néhány órán belül fény derül. Ilyenkor a jelen lévő tünetek összességét figyelembe véve, újból a repertórium segítségével, a totalitás elve alapján, ismét repertorizálás következik, melynek eredménye újabb szer. Jó választás esetén a tünetek látványosan javulnak, vagy teljesen meg is szűnnek. A leírtakból látható, hogy a homeopátiás szerkeresés akut betegségek esetén is igen összetett, és legjobb, ha tapasztalt homeopata segítségét vesszük igénybe.
Visszatérve a szer adagolására, akut betegségben legjobb, ha következőképpen járunk el: A választott szer C12 vagy C9 hígításának 1 golyócskáját oldjuk fel 1 dl vízben, műanyag kanállal kavarjuk meg alaposan, majd igyunk a vízből 1 kortyot. Amennyiben sikerült az akut tünetek alapján, az alkati szernek megfelelő telitalálat szert választanunk, már ettől a kis adagtól is látványos javulás következik be. Azonban, ha nem volt megfelelő a szerválasztás, ez a kis adag nem fog nagy kezdeti rosszabbodást okozni. Fontos felhívni a beteg figyelmét arra, hogy ha nem volt tökéletes a szerválasztás, és csak közeli szert adtunk a páciensnek, akkor a kezdeti rosszabbodás után is javulás fog következni, csak nem annyira látványosan és gyorsan, mint a leghasonlóbb szer esetén. Ezért lényeges informálni a beteget, hogy nem válik kárára a kezdeti rosszabbodás, gyorsabban fog gyógyulni így is annál, mintha nem szedne homeopátiás szert. Azonban legmegfelelőbb ilyenkor, ha elvégezzük újból a repertorizálást és az aktuálisan jelen lévő tünetek alapján választunk új szert. A kezdeti rosszabbodásnál fontos, hogy mindig azok a tünetek erősödnek fel, amelyek különösen jellemzőek a beteg alkatára, így nagy segítséget, útmutatást adnak a további szerválasztásban. Ha ügyesek vagyunk, akkor a második szerválasztásnál már célba találunk és betegünk, egy, két napon belül meggyógyul.