Select Page

A szennyezett levegő káros hatásai

Modern életvitelünk során, nap, mint nap káros gázokat lélegzünk be: autók kipufogó gázait, tisztítószereket, mosószereket, hajlakkokat, festékek kipárolgó gázait, uszodák klórját, stb.

Ezek a vegyi anyagok bejutnak a tüdőbe, egy részüket újra kilélegezzük, de egy részük kötődnek sejtjeinkhez és tartósan a szervezetünkben maradnak. A testidege, vegyi anyagok kóros folyamatokat indíthatnak el: gyulladást provokálhatnak, melynek eredménye orrfolyás, torokfájás, köhögés, de szénanátha és asztma is lehet. Tartósan belégzett, vagy nagyon mérgező anyagok esetében akár rosszindulatú daganatos folyamatokat is beindíthatnak.

Napjaink embere már tisztában van a vegyi anyagokkal szennyezett ételek, víz, sőt krémek, kozmetikumok káros hatásával, de a légutakon keresztül bejutó káros szennyeződések igen káros hatásával nagyon kevesen vannak tisztában. Pedig ez a vegyi terhelés sokkal tetemesebb, mint amit ételek, vagy gyógyszerek formájában bekerülnek szervezetünkbe.

Legfontosabb a megelőzés: kerüljük a vegyi anyagok belégzését. Egyértelmű a dohányzás, passzív dohányzás és az autók, gyárak gázainak káros hatása. Még talán a tisztítószerek és kozmetikumot káros gázai is ismertek. Viszont, ami sajnos a legkárosabb, hiszen tartós terhelést okoz, egy-egy festés, vagy lakásfelújítás során a zárt térbe kerülő vegyi anyagok romboló hatása. Hiszen, ilyenkor az építkezés, felújítás után beköltözve, nappal és éjszaka folyamatosan belégzésre kerülnek a mérgező anyagok, melyek, akár napokon belül légúti betegségek tüneteit okozzák, de évek múlva daganatos megbetegedéseket is kiválthatnak.

Amennyiben mégis belégzésre kerültek a káros gázok, fontos a kitisztításuk. A szervezet is megpróbálkozik ezzel, orrfolyás, szemkönnyezés, mandulagyulladás, köhögés formájában, de ez lassú és nem mindig hatékony folyamat. Meggyorsíthatjuk ezt sós levegő inhalálásával, ugyanis ez fokozza a váladékképződést és hatékonyabbá teszi az orrfolyását és a hurutos köhögést, eredményezve a légutak gyorsabb kitisztulását.

Másik, még hatékonyabb módszer a köpölykezelés. Ez az ősi módszer Magyarországok feledésbe merült, de a kínai gyógyászatban napjainkban is mindennapos a használata. Vákuumhatása segítségével a szövet-közötti térből a bőr alá szívjuk a káros anyagokat, ahonnan a nyirokkeringés, majd a keringés révén, a vesén keresztül könnyebben kiürülnek a szervezetből. A vese tisztító munkájának támogatása miatt nagyon fontos, tehát a sok víz ivása a köpölykezelés után. A köpölykezelés eredményeképpen vöröses, lilás, akár feketés elszíneződések jelennek meg a bőrön, melyek nem bevérzések, hanem a toxikus anyagok jelei. A színekből a szennyeződés idejére, mélységére is tudunk következtetni.