Oldal kiválasztása

Csecsemőtáplálás

A baba számára a legjobb étel az anyatej, egészen hat hónapos korig. Eddig nem szükséges akár vízzel vagy teával sem kiegészíteni a szoptatást. Az első két hetes korban ez pedig kifejezetten nem is ajánlott, hiszen ilyenkor fontos, hogy “beálljon” az anyatej mennyisége (annyi termelődik, amennyi kiürül). Tehát minél többet szopik a baba, annál több anyatej termelődik, ha pedig teával vagy vízzel itatjuk az újszülöttet, nem csak az anyatej lesz kevesebb, hanem, mivel kalóriaszegény itallal lesz teli a baba hasa, nem lesz ereje szopni, aluszékony lesz.
Az első két hétben tehát mindig megszoptathatjuk a kisbabát ha sír, ilyenkor még nincs hasfájás. Arra figyeljünk azonban, hogy az első két hétben ne hagyjuk 4-5 óránál tovább aludni, hiszen ilyenkor még aluszékonyabbak lehetnek az élettani sárgaság miatt.
Az anyatej tehát megfelelő táplálék hat hónapos korig, ez után, azonban már szilárd táplálékra is szüksége van a babának, egyébként nem fog gyarapodni, továbbá a nyers gyümölcsökben és zöldségekben lévő ásványi anyagok és nyomelemek is elengedhetetlenek.
A szilárd ételek bevezetését gyümölcsökkel kezdjük. Először csak egy gyümölccsel, újabb hozzáadása csak 3 nap után javasolt. Minden, nem vegyszerrel kezelt gyümölcs alkalmazható. Kerüljük a citrusféléket (mandarin, narancs, kivi, citrom, grapefruit) és az epret, azért, mert ezekben általában sok a vegyszer. A fáról szedett naranccsal nincs gond. Banánt csak akkor adjunk a babának, ha bio-banánt tudunk szerezni. Először a tízórait kezdjük gyümölccsel, majd kínáljuk meg az étkezés végén a babát vízzel, majd anyatejjel. Fokozatosan egyre több kanállal fog megenni a gyümölcsből és elhagyható az anyatej.
Három-négy hét múlva bevezethetjük a zöldségféléket és a csak gluténmenetes gabonákat (rizs, köles, hajdina, amaránt). Ekkor már a déli étkezést kezdjük főzelékkel, gabonával. Ha baba súlya nem gyarapszik megfelelően, minden ételbe, a gyümölcsbe is keverhetünk gabonát, akár pehely formájában.
A jelenleg érvényben lévő szakmai javaslat alapján, kis adagban, ami napi egy háztartási kekszet jelent, be kell vezetni a glutént hét hónapos korig. Ezt a javaslatot egy nagyszabású klinikai kísérlet alapján állították fel, melyben, valamilyen nem tisztázott oknál fogva, az igazolódott, hogy kevesebb gluténérzékeny lett azok között, akik 4 és 7 hónapos kor között kaptak glutént. Ezt a vizsgálatot azóta azonban felülvizsgálták és az igazolódott, hogy téves következtetésre jutottak. Továbbá a tapasztalatom is azt mutatja, hogy a gluténtartalmú élelmiszerek több problémát okoznak, pl. székrekedés, felszívódási zavar miatt vashiány, étvágytalanság, hasfájás. Ezért arra buzdítom a szülőket, hogy minél később és akkor is a lehető legkisebb mértékben terheljék gyermekeiket gluténnel, nemcsak csecsemő, hanem későbbi korban is.
A tej és a tejtermékek bevezetésével várjunk egy éves korig. Egy éves kor alatt a csecsemők bélrendszere még nagyobb fehérjemolekulákat is fel tud szívni, nem csak kis aminosavakat, így sokkal nagyobb az esélye az allergia kialakulásának, amely ekcéma, véres széklet, hasfájás formájában jelentkezhet. Később azonban, ahogy érik a bélrendszer, már tudja tolerálni az idegen tej fehérjét is, így kisebb az esélye az allergiás betegségek kialakulásának. Ezért a megelőzés szempontjából fontos a tej és tejtermék mentes diéta, sokkal kisebb az esélye a későbbi allergiának, ha csecsemőkorban óvjuk gyermekünket ezektől az ételektől. Egy éves kor után is csak a fermentált tejtermékekkel (joghurt, kefír, túró) próbálkozzunk (természetesen, ha nincs allergiás tünete, pl. ekcémája a babánknak). A fermentált tejtermékeben nem csak a laktóz mennyiség alacsonyabb, hanem a fehérjetartalom is részben lebontott.

A saját véleményem az, hogy az öröklött érzékenységen túl, a valódi probléma napjainkban a tejjel, tejtermékkel, gabonákkal, szójával, földimogyoróval, kesudióval az, hogy túl sok vegyszert, peszticidet, nehézfémet, szennyezőanyagot tartalmaznak és ezt tolerálja egyre kevésbé a szervezetünk. Így nem csak a csecsemőkori ekcéma, hasfájás, majd asztma, szénanátha, különböző bélproblémák alakulnak ezek miatt az élelmiszerek miatt, hanem a felnőttkori civilizációs betegségek is: magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés, demencia, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, Alzheimer-kór és különösképpen az autoimmun betegségek.